CNV Zorg & Welzijn

VPWNdoorzichtig

Cursus voor predikanten, geestelijk verzorgers en pastoraal werkers

Dementie is ontwrichtend. Het beïnvloedt verregaand hoe iemand in het leven staat en wat nog zin geeft. Dat geldt ook voor naasten van de persoon met dementie: zij kennen hun dierbare soms bijna niet meer terug. Mensen met dementie en hun naasten pastoraal begeleiden is daarom een uitdaging.

Deze cursus geeft je de praktische en reflectieve tools om de pastorale en theologische uitdaging die dementie biedt in vreugde en vertrouwen aan te gaan. Vanwege de grote belangstelling voor deze cursus zijn we nu al toe aan de vierde editie!

 

In deze cursus leer je wat dementie is, tegen welke problemen en verliezen mensen met dementie en hun naasten aanlopen en wat dat voor hen betekent. De theorie van de verlieskunde komt aan bod, maar we gaan ook daadwerkelijk in gesprek met iemand met dementie en zijn partner.

Mensen met dementie bereik je niet met een cognitieve benadering van pastoraat en liturgie. We oefenen daarom met vormen waarbij alle zintuigen worden aangesproken, bezinnen ons op de waarde daarvan en de bijbehorende theologische dilemma’s.

Wie veel omgaat met personen met dementie, moet voorbereid zijn op onverwacht gedrag, inclusief agressie en boosheid. Met behulp van een acteur bootsen we spannende maar realistische situaties na, zodat je met vertrouwen de praktijk in kunt.

Naast deze praktische vaardigheden ontdek je in deze cursus hoe je theologisch op dementie kunt reflecteren. Wie ben je eigenlijk nog, als je dat zelf niet meer weet? En welke plaats heeft dementie in de maatschappij, in de wereld, in de schepping? Je verdiept je in een theologie van dementie, waarbij je ontdekt welk Gods- en mensbeeld je daarin hanteert. Keuzes die je maakt in pastoraat en liturgie kun je zodoende theologisch verantwoorden. Ook ontvang je handvatten om met de grote en kleine morele dilemma’s om te gaan die dementie oproept en daarin je eigen standpunt te bepalen.

HET PROGRAMMA

Dagdeel 1: Welkom in de wereld van de dementie
Dagdeel 2: ‘Eenieder in zijn eigen taal…’ Zintuiglijk communiceren in vieringen en pastoraat
Dagdeel 3: Naar een theologie van de dementie
Dagdeel 4: In gesprek met mensen met dementie en hun mantelzorgers
Dagdeel 5: Dilemma’s bij dementie
Dagdeel 6: Terug naar de praktijk – wat nu?

Download hier het volledige programma, inclusief leerdoelen, voorbereidende opdrachten en literatuuropgaven.

 

Beroepscode, aanklikbaar

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com