CNV Zorg & Welzijn

Paus ondertekent FTDe Beroepsgroep VPW binnen CNV Connectief organiseert een tweetal webinars rond de laatste encycliek van paus Franciscus Fratelli Tutti. Deze rondzendbrief bespreekt actuele maatschappelijke thema’s: Hoe gaan we in het dagelijks samenleven met elkaar om? Wat is gerechtigheid? Hoe laten we ons beïnvloeden door sociale media en welke invloed hebben wijzelf daarop? Hoe gaan we om met fake news? Fratelli tutti richt op een open dialoog vanuit het idee van broederlijkheid en zusterlijkheid. En vertaalt dat ook naar politieke consequenties. Paus Franciscus was bijzonder onder de indruk van zijn ontmoetingen met leiders uit de hoofdstromingen van islam. Een bezinning op vraagstukken rond oorlog en vrede en op interreligieuze dialoog rondt deze encycliek af.

Centrale vraag van de beide webinars zal zijn: wat kan ik als parochiepastor met de ideeën uit de encycliek Fratelli Tutti als we de parochie zien als een gemeenschap, die solidair is met de minsten, niet alleen in de eigen omgeving maar ook wereldwijd? Hoe kan ik als pastor deze thematiek op de agenda krijgen van verantwoordelijken en vrijwilligers binnen een plaatselijke geloofsgemeenschap? Wat is de betekenis ervan voor het pastorale werk?

In het eerste webinar plaatsen we deze encycliek in het geheel van de katholieke en christelijke sociale leer. Inleider is Jan Maasen, hoofd pastorale dienstverlening van het bisdom Rotterdam en goed ingevoerd in diaconale kanten van het parochiewerk. Zie onder voor meer informatie over hem.

Het tweede webinar presenteert goede voorbeelden hoe een plaatselijke geloofsgemeenschap in kan gaan op de actuele thematieken van deze encycliek. Enkele voorbeelden: het organiseren van een parochie-avond rond deze thematieken; hoe maak je van een plaatselijke geloofsgemeenschap een ‘groene kerk’?; stilstaan bij kledingindustrie en verantwoord koopgedrag; bezinning in de vorm van lectio divina rond actuele maatschappelijke thema’s.

De eigen insteek van deze webinars richt zich daarmee op toepassingen in parochies binnen de r.-k. kerk maar kan ook interessant zijn voor protestantse gemeenten, vooral omdat de christelijke en de katholieke sociale leer vele parallellen kennen. Leden van de Beroepsgroep VPW, de r.-k. pastorale beroepskrachten, worden daarom uitgenodigd. Maar ook de kerkelijk werkers binnen de PKN en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

De webinars zullen plaatsvinden op vrijdag 4 en 18 juni 2021, van 15.00 -16.15 uur (met een uitloop naar 16.30 uur). Er zijn voor de deelnemers geen kosten aan verbonden. Aanmelden voor 4 juni: klik hier. Aanmelden voor 18 juni: klik hier. Men kan zich ook aanmelden via een e-mail naar Beroepsgroep VPW (Jos Deckers, secretaris): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor verdere inlichtingen telefoon 040-284 5855. Deelname is gratis. Na aanmelding ontvangt men een link om deel te nemen.

****

Over de inleider van het eerste webinar op 4 juni 2021

Jan Maasen (1956) studeerde andragologie en een persoonlijke leerroute theologie in Utrecht. Hij is sinds 1984 in dienst bij het bisdom Rotterdam, waar hij verschillende functies vervulde, zoals missiesecretaris en medewerker kerkopbouw. Momenteel is hij werkzaam als medewerker diaconie (sinds 2005) en missiesecretaris (sinds 2008). Sinds januari 2021 is hij tevens hoofd van de afdeling Pastorale Dienstverlening. Zijn lidmaatschap van de Iona Community, een internationale oecumenische religieuze gemeenschap, helpt hem zich in te zetten voor gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping. Hij is gehuwd en woont in Barendrecht.

Jan Maasen

Beroepscode, aanklikbaar

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com