Voorblad VPW 2021 2Er is veel aan de hand op het terrein van het begeleiden van mensen in hun levens- en geloofsvragen. De context waarin deze vragen worden gesteld speelt daarin een steeds belangrijker rol. Die wordt al lang niet meer alleen gevormd door een parochie. In de context van gezondheidszorg, defensie en justitie wordt het begeleiden van deze vragen behartigd door de geestelijke verzorging. Haar plek is in de coronacrisis steeds meer zichtbaar geworden. Het pastoraat bij levensvragen vindt – in tegenstelling tot de liturgische component van het parochiewerk – vaak in de luwte plaats.

In dit nummer van VPWinfo verkennen we de begrippen parochiepastoraat en geestelijke verzorging ten opzichte van elkaar.
De praktijkartikelen openen met een bijdrage van Huub Flohr, parochiepastoor. Hoewel hij het persoonlijk gesprek over geloof en leven hoog in het vaandel heeft, moet de gelegenheid daartoe steeds weer worden gezocht.
Margreet Sanders en Margot Dijkman kennen zowel het pastoraat als de geestelijke verzorging. In een dubbel-interview verkennen ze de (on)mogelijkheden van beide werkvelden.
Ook Ad van Kuijck maakt een vergelijking. In zijn geval gaat het om het verschil tussen werken in een groot ziekenhuis en een kleine instelling voor ouderen.
Tot slot geeft Thea Sprangers een inkijkje in het werk van de geestelijk verzorger in de eerste lijn.
In de reflectie geeft Sjaak Körver een achtergrond bij de vier praktijk-impressies.
Download het nummer door op de afbeelding te klikken. In dit digitale nummer is een extra pagina opgenomen (pag 25) met een literatuurlijst bij de reflectie.