CNV Zorg & Welzijn

VPW-info 2021-3

Voorblad VPW 2021 3VPwinfo.nl 2021-3: Postcorona En nu verder

Dit is een intern discussiestuk dat toegezonden is aan alle VPW leden en alleen door hen na inloggen te downloaden is via het menu Publicaties

De algemene ledenvergadering van de VPW op 5 juni 2014 in Utrecht met als hoofdonderwerp de brochure "Hart van het pastoraat", is door 10 % van onze leden bezocht. De waardering voor de opzet van deze dag en de brochure was heel groot.

In verschillende workshops is het thema aan de orde geweest. Al onze leden hebben één workshop van Erik Borgman óf Jozef Wissing gevolgd. Daarnaast nam men ook nog deel aan twee van de vijf andere workshops in de loop van de ochtend en vroege middag.

De dag is zeer geslaagd.

De brochure is ook na te bestellen bij ons secretariaat in Utrecht. 

Onze adresgegevens staan in de voetnoot van onze website.

Concrete verhalen en theorievorming, Jozef Wissink (bron: VPWinfo.nl 2014-2)

cover Het hart van het pastoraatAls je vraagt naar het hart van het pastoraat, kun je die vraag op twee manieren opvatten. Aan de ene kant als een vraag naar het wezen van het pastoraat: waar draait het in het pastoraat eigenlijk om? Aan de andere kant kun je de vraag ook stellen aan het hart van pastores: wat gaat jou in het pastoraat echt ter harte? Waar gaat je hart sneller kloppen in het pastoraat? Systematische theologen zullen de neiging hebben, om de vraag primair op de eerste manier te verstaan en aan te pakken. Praktische theologen benaderen de vraag primair op de tweede manier. Maar beide vragen hebben elkaar nodig. 

In onze parochie hecht het pastoraal team eraan bijeenkomsten van (werk) groepen, beraden e.d. te beginnen met (bij voorkeur) een Schriftlezing en geloofsgesprek. De pastores beschouwen het van harte hun taak in de uitvoering het voortouw te nemen, maar stimuleren ook dat anderen hierin voorgaan.

Ik bezoek een zieke vrijwilliger. Hij weet al een tijd dat hij niet meer te genezen is. Maar nu beperkt de ziekte hem echt. Hij vertelt niet bang te zijn voor de dood en zich vanaf het begin met het onvermijdelijke verzoend te hebben. Hij blijkt zelfs 10 jaar geleden al zijn eigen doodskist in elkaar getimmerd te hebben. Die staat nu op hem te wachten, zegt hij. “Dat is tenslotte ieders plek”, vertelt hij. Hij vraagt me die middag voor zijn uitvaart.

– Wat fijn dat ik je tegenkom!

– Ha Milo! Dat is best een tijd geleden...

Milo vertelt kort wat er op materieel vlak zoal in zijn leven is gebeurd de laatste weken. Hij woont alweer bijna een jaar zelfstandig in een flat van de slooplijst. Dat heeft hij zelf geregeld na een paar jaar dakloosheid. Die dakloze jaren waren boze jaren. Milo kwam er achter dat er wel nachtopvang was, maar dat de hulpverleners hem niet zomaar aan een eigen huisje hielpen. Hij heeft het zelf gedaan en daar is hij trots op.

Dit is een intern discussiestuk dat toegezonden is aan alle VPW leden en alleen door hen na inloggen te downloaden is via het menu Publicaties

Alleen de leden van de VPW die zichzelf ooit eens op onze site aangemeld hebben of nog aan gaan melden, kunnen de brochure gratis downloaden als PDF. Voor niet-leden is dat niet mogelijk.

Log eerst in en klik daarna op de brochure.

De brochure is ook na te bestellen bij ons secretariaat in Utrecht.
Onze adresgegevens staan in de voetnoot van onze website.

VPWinfo.nl 2021-2

Voorblad VPW 2021 2VPWinfo.nl 2021-2 

Pastoraat en geestelijke verzorging: WERELDEN VAN VERSCHIL?

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com