Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Vanmorgen met mijn gedachten bij deze nieuwsbrief kwam er uit het niets een woord tevoorschijn. “Verwijlen”. Ik proefde het woord. Het rolde zich langzaam van mijn tong. Het is zo’n woord dat je niet ik niet alle dagen gebruik. Een raadsel dus, waarom het er vanmorgen zomaar was.
Verwijlen – en ineens zie ik iemand voor me die zijn pas wat inhoudt, even kijkt wat er is en dan pas weer doorloopt. Een vrouw op weg naar de bushalte laat met zichtbaar genoegen haar hand over de heg glijden en volt de zachte kriebeling van de pas uitgeschoten takjes. De man op de fiets zwaait naar een verre buurvrouw met haar hond en stopt dan even voor een praatje. Een jongetje in een rode overall blijft op de koude grond bij de rode paddenstoelen zitten.


Verwijlen kan op zoveel manieren. De herfst met z’n kleur en zonmomenten nodigt uit om warmte en licht in je op te nemen, voordat de winter daar is.

Verwijlen kan ook bij De Levensboom. Een paar programma’s wil ik graag onder je aandacht brengen:
Samen met Jacques Hendrikse, journalist bij BN De Stem, ontwikkelde ik een dag met als titel Stilstaan in Sint Catharinadal. Jacques vertelt over de interviews met bekende West-Brabanders, die dit voorjaar in boekvorm zijn verschenen. En samen dagen wij jou uit om stil te staan bij wat voor jou belangrijk is. Van harte welkom op zaterdag 18 november.
De Adelbertabdij in Egmond biedt ruimte voor een stille adventsretraite met aandacht voor psalmen en bijbelverhalen van maandag 27 november tot en met donderdag 30 november. Mirjam zal deze retraite begeleiden.
Speciaal voor pastores begeleidt Jos een tweedaagse in Sint Catharinadal van dinsdagavond 28 november tot en met donderdagmiddag 30 november onder de titel Overeind Blijven.
En tot slot een stille adventsretraite in Priorij Sint Catharinadal met als titel Verlangen en Ontvangen van donderdag 17 tot en met zondag 20 december.

Het kan zijn dat je er even over na moet denken of een van onze activiteiten iets voor jou is – er even bij verwijlen, zogezegd. Maar wacht ook niet te lang met “ja” zeggen. Mocht een van de programma’s niet door kunnen gaan, dan willen we dit ook bijtijds melden aan wie zich wel hebben opgegeven. En eerlijk gezegd: we zijn altijd weer nieuwsgierig naar onze deelnemers en willen met aandacht aan onze voorbereiding kunnen werken. We hebben geen programma’s die we eventjes afdraaien. Nee, ook in onze voorbereiding gaat het om hetzelfde verwijlen.

Voor jou een goede tijd gewenst met een ketting van aaneengeregen ‘wijlen’ waarin je mag waarnemen wat het leven jou te bieden heeft.
Hartelijke groet,

Mirjam Dirkx

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

1. Training Scholen als deeltaak van de geestelijk verzorger

Dit leer je:

  • Je kunt een aantal principes op het gebied van didactiek en psychologie noemen en toelichten
  • Je kunt deze principes toepassen in je eigen werk
  • Je hebt je ideeën uitgebreid over hoe scholing vorm gegeven kan worden
  • Je hebt je zelfvertrouwen en motivatie om te scholen vergroot

Data voorjaar 2018: 19 jan., 16 feb., 9 maart 2018.

Data najaar 2018: 29 aug., 19 sept., 10 okt. Cursusuren: 13.15 - 16.45 uur.

2. Masterclass Levensbeschouwelijke Counseling

Levensbeschouwelijke counseling is een gesprekstechniek die het individu begeleidt bij zijn of haar innerlijk overleg: dat wat het eigen leven recht doet en vervult. Deze masterclass is de gelegenheid bij uitstek om de theorie en praktijk van dit type counselen kritisch te bekijken en verder in te oefenen.
Omvang: 48 uur
Data: 4, 18 en 25 september, 30 oktober, 20 november, 4 dec 2017.
Docent: drs. Hans Evers
Prijs: € 1170 + € 25 inschrijfkosten + € 60 verblijfkosten.
Accreditatie: 10 + 2 punten SKGV (onder voorbehoud) resp. 1,5 punten PKN/PE.

3. Morele counseling en moreel beraad

Morele counseling is begeleiding van en hulpverlening aan pastoranten die in moeilijke omstandigheden belangrijke morele keuzes moeten maken en is erop gericht dat de pastorant in de toekomst vrede kan hebben met zijn of haar keuze of beslissing. De cursus traint in twee methodes: de Nijmeegse methode voor morele counseling en de Nijmeegse methode voor moreel beraad.
Omvang: 48 uur
Docenten:  drs. Hans Evers (LUMC) en drs. Marline van Hoek.
Data: 6-8 november 2017,  terugkomdag in 2018 nog onbekend.
Prijs: € 1100 + € 25 inschrijfkosten + € 150 verblijfkosten.
Accreditatie: 10 + 2 punten SKGV (onder voorbehoud) resp. 1,5 punten PKN/PE.

4. Introductieweek Geestelijke Verzorging en Organisatie

In deze cursus worden de professionaliteit en identiteit van de geestelijk verzorger in het kader geplaatst van de (gezondheidszorg)organisatie waarbinnen hij of zij werkt. De cursus biedt handvatten om eigen ideeën m.b.t. geestelijke verzorging om te zetten in beleid en om dat beleid af te stemmen op het beleid van de zorgorganisatie. Docent: dr. Wim Smeets, m.m.v. andere trainers.
Omvang:
Data: 13 -17 november 2017.
Docent: dr. Wim Smeets en gastdocenten
Prijs: € 660 + € 260 verblijfkosten
Accreditatie: 12 punten SKGV (onder voorbehoud).

5. KPV

De Nijmeegse training is gericht op een diepgaande herbronning van uw identiteit en een duurzame verbetering van uw handelen als predikant, pastor of geestelijk verzorger. De training duurt 16 weken tussen januari en juni en vindt plaats op dinsdagen en woensdagen. U heeft nog een dag nodig voor de voorbereiding, de twee andere dagen werkt u, evt. in een klinische leerstage.
Omvang: 560 uur.
Data: 9 januari – 5 juli en terugkomdagen 30 en 31 oktober 2018.
Trainer: dr. Anneke de Vries.
Prijs: € 5.495 cursusgeld + € 50 inschrijfgeld + € 1.600 verblijfskosten.
Accreditatie: 70 punten SKGV (onder voorbehoud) resp. 12,5 punten PKN/PE.

6. Symposium: Dissertatie van Archie de Ceuninck

Lived Experiences of People with Recently Diagnosed Multiple Sclerosis. An Analysis Drawing on Phenomenology and Ethics of Care.

Archie’s proefschrift bevat de neerslag van onderzoek naar de betekenis van goede zorg voor mensen met een recente diagnose Multiple Sclerose (MS). Het onderzoek spitst zich toe op geleefde ervaringen van zorgrelaties die verweven zijn met het ondergaan van diagnostisch onderzoek en behandeling. Ook komt aan bod hoe MS kleuring geeft aan relaties in het privéleven en betaald werk. Lees meer op www.vgvz.nl

Op 31 oktober organiseren wij een middag met reacties op en discussie over zijn bevindingen. Plaats: De Wever, Tilburg. Tijd: van 13-17 uur. Hartelijk welkom! Nadere informatie volgt.

7. Werkdag Spiritualiteit en Leiderschap – voor leidinggevenden
8. Training Actieve Gespreksvoering. Een systeemtheoretische benadering

Website: Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat

Vroege aanmelding wordt aanbevolen.
Alle trainingen en cursussen zijn geaccrediteerd door de SKGV.

dr. Anneke de Vries
predikant PKN / geestelijk verzorger
hoofd KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
supervisor LVSC & RKPV
KPV-trainer
gastdocent Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Radboud Universiteit

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T 024 3615398 / 024 3613320
Aanwezig: maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 – 17.30 uur

Adres:
Radboud universitair medisch centrum
Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen (20)
Gerard van Swietenlaan 4 (route 20)
www.radboudumc.nl

Beroepscode, aanklikbaar

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com